Optima Zoneregelingen

De Optima zoneregelingen zijn grotendeels eigen ontwikkelingen van de volgende producten:

Optima draadloze thermostaat

De draadloze Optima thermostaat biedt een zeer groot voordeel t.o.v. de vele draadloze thermostaten die op de markt zijn: aan de thermostaat kunnen diverse extra ontvangers gekoppeld worden. Daardoor ontstaat de situatie dat met één thermostaat diverse functies tegelijk aangestuurd kunnen worden.

De draadloze Optima thermostaten zijn op het principe van één richting verkeer, de thermostaat communiceert met de ontvanger. Door de stabiele frequentie van 868Mhz functioneert deze thermostaat met één of meerdere ontvangers zeer goed en betrouwbaar. De thermostaat kan gekoppeld (gepaird) worden met één of meerdere ontvangers of een draadloze ontvanger met randaarde:

Door deze unieke koppelingsmogelijkheden van de draadloze Optima thermostaat kunnen diverse schakelingen worden gemaakt, die bij andere producenten van draadloze thermostaten niet of alleen met veel extra componenten tot stand kunnen worden gebracht.

Zo kan met één thermostaat bijvoorbeeld een CV-ketel (of ander warm water producerend apparaat) worden geschakeld (aan/uit) EN gelijktijdig één of meerdere 2-weg kleppen worden geopend of gesloten.

Deze eigenschap vormt de basis van de Heatnet etageregeling, waarmee op eenvoudige manier de temperatuur op meerdere etages onafhankelijk van elkaar kan worden geregeld. (voorbeelden onze webshop)

Dezelfde Optima is momenteel ook leverbaar in een WIFI versie, zodat op eenvoudige manier ook een regeling op afstand bestuurd kan worden:

OPTIMA W R2 PLUS RF/WIFI THERMOSTAAT

Bekijk HIER de uitgebreide gegevens en aansluitgegevens van de Optima WIFI thermostaat

Voorbeeld van een zone- of etageregeling met de Optima thermostaat

Deze regeling is geschikt voor vloerverwarming en radiatoren en combinaties daarvan.

Per draadloze thermostaat worden 2 ontvangers gekoppeld: 1 x om de 2-weg-klep in de aanvoer van de verdeler of aantal radiatoren, te openen of te sluiten + 1 ontvanger om de CV-ketel aan/uit te schakelen

Zoneregelingen voor vloerverwarming

Om een zoneregeling te maken voor een vloerverwarming zijn diverse systemen beschikbaar. De temperatuur kan in elke ruimte separaat worden geregeld. Hierbij zijn enkele begrippen van belang:

  • Het aantal GROEPEN op de vloerverwarmingsverdeler:
  • Het aantal groepen bepaalt het aantal stelmotortjes dat nodig is om de groepen te openen/sluiten
  • Het aantal ZONES waarin u de groepen wilt verdelen. Een zone kan bestaan uit meerdere groepen, bijvoorbeeld u wilt de woonkamer met 3 groepen en de keuken met 2 groepen apart regelen: dan zijn dat 2 ZONES
  • Het aantal zones bepaalt het aantal thermostaten: per zone wordt één thermostaat gebruikt.

Opbouw van zoneregeling voor vloerverwarming

Om een zoneregeling voor vloerverwarming te creëren zijn nodig:

  • Een zoneregelingskast: hier worden alle onderdelen op aangesloten (of gekoppeld)
  • een aantal stelmotortjes om de groepen op een verdeler te openen of te sluiten. Deze motortjes komen op de groepen waar in de afbeelding hierboven de witte draaiknoppen zitten.
  • Een aantal thermostaten: draadloos of bedraad (is gelijk aan het aantal zones waarin het aantal groepen verdeeld dient te worden

Voorbeeld van een zoneregelingskast

Op de zoneregelingskast worden alle thermostaten en stelmotortjes aangesloten. Tevens wordt via een draadverbinding de cv-ketel aangestuurd.

Voorbeelden van stelmotortje

Stelmotortjes in diverse uitvoeringen

Voorbeelden van zoneregelingen