Heatnet etageregelingen: iedere etage een eigen temperatuurregeling

Temperatuurregeling voor meerdere etages

etageregeling Heatnet

Probleemstelling

Huidige situatie:
 • Begane grond: woonkamer met vloerverwarming + gashaard en radiatoren (in enkele ruimten)
  Plaats van de TOON aan/uit thermostaat (Eneco)
 • 1e verdieping:Badkamer + 3 x slaapkamer
 • 2e verdieping:2 x Slaapkamer + 1 x badkamer. Ruimte met CV-Ketel Nefit HR
 • Zolder: radiator (aangesloten op circuit 2e etage)

Problemen:

 • Bij het branden van de gashaard op de begane grond schakelt de thermostaat op de begane grond de CV-Ketel uit. Daardoor kan er op de bovenliggende etages niet meer verwarmd worden.
 • Enkele kamers + de zolder worden eigenlijk nooit goed warm

Als volgt opgelost:

 1. Op iedere etage komt een draadloze thermostaat met 2 ontvangers: ontvanger 1 schakelt een elektrisch bediende 2-weg-klep (open/dicht) en ontvanger 2 schakelt de CV-ketel (aan/uit).

  2HEAT levert als enige leverancier draadloze thermostaten met meerdere ontvangers, waardoor tegelijkertijd meerdere functies geschakeld kunnen worden.

  Heatnet levert onder de geregistreerde marknaam 2HEAT diverse draadloze thermostaten met meerdere ontvangers: wij bieden de keuze uit 3 verschillende klokthermostaten.

  Draadloos, omdat het veel leidingwerk in een bestaande woning bespaart en zeer eenvoudig te implementeren is in bestaande situaties.

 2. In de aanvoerleidingen van de circuits op de begane grond, 1e en 2e etage komt een 2 weg-klep met stelmotortje, die de klep opent/sluit

 3. Om te voorkomen dat systeem in storing valt bij een overdruk wordt een bypass ventiel toegepast

Met deze configuratie wordt op iedere etage een eigen temperatuurregeling gecreeerd.

Hoe wordt een regeling per etage gerealiseerd ?

Om meerdere etages naar wens te verwarmen zal de CV-ketel warm water moeten produceren wat gelijkmatig aan iedere etage wordt aangeboden.
Als door diverse omstandigheden de CV-ketel van de kamerthermostaat het commando "UIT" krijgt, zal er geen warm water meer geproduceerd worden voor de overige verwarmingstoestellen in de woning. (De productie van tapwater: warm water voor huishoudelijk gebruik, staat hier buiten. Ook al staat de verwarming "UIT", dan krijgt u toch warm water uit de kranen)
De omstandigheden waardoor de kamerthermostaat de CV-ketel UIT schakelt kunnen zijn:
 • De gewenste temperatuur in de kamer waar de thermostaat hangt is bereikt door opwarming door de vloerverwarming of radiatoren
 • IN de kamer waar de thermostaat hangt wordt een extra warmtebroon ingeschakeld: gas- of hout kachel, of open haard. Hierdoor zal de kamerthermostaat de CV-ketel UIT schakelen en wordt er voor de kamers op de etage(s) geen warm water meer geproduceerd.
 • Door opwarming van de zon, is de ruimte waar de kamerthermostaat hangt al snel op temperatuur: de CV-ketel blijft ook dan UIT.
 • Er zijn meerdere personen in de ruimte, waardoor deze ook al snel kan opwarmen tot de op de kamerthermostaat ingestelde waarde.

Wil men dus de kamers op de diverse etages verwarmen, dan zal de CV-ketel AAN geschakeld meoten worden

Een simpele oplossing, die nog veel energie consumeert, is het plaatsen van een thermostaat op iedere etage, die de CV-ketel "AAN" schakelt als er op betreffende etage (of in betreffende ruimte) warmte gevraagd wordt.
Het gevolg is, dat de ruimte waar de kamerthermostaat hangt nog warmer wordt en er ruimten in de woning zijn, die onnodig verwarmd worden. Dit is dus geen goede "oplossing".

Om diverse etages (ruimten) te verwarmen zal de CV-ketel vanuit diverse etages "AAN" geschakeld moeten worden EN zal het water zodanig geleid moeten worden dat het alleen naar die betreffende etage (of ruimte) geleid wordt.

Dat is alleen te bereiken door de CV-ketel "AAN" te schakelen EN door kleppen in het verwarmingscircuit op te nemen die bepaalde gedeelten van het circuit openen en gesloten houden.

Is er bijvoorbeeld een warmtevraag op de eerste etage, dan zal de CV-ketel AAN geschakeld moeten worden EN zal er een klep in het circuit naar de begane grond moeten zorgen zat het geproduceerde warme water niet aan de begane grond wordt aangeboden.
Dus moet die klep dicht blijven en produceert de CV-ketel alleen warm water voor de radiatoren (of vloerverwarming) op de 1e etage, zonder dat de temperatuur op de begane grond wordt be´nvloed.

Om een goede regeling te realiseren moeten dus minimaal 2 zaken geschakeld worden:

 • De CV-Ketel (meestal 24 Volt)
 • EN een 2-weg-klep in een leiding: 230 Volt

In bovenstaand schema wordt uitgelegd hoe e.e.a. werkt.

 1. De etage vraagt warmte
 2. De draadloze thermostaat geeft een signaal aan 2 ontvangers: ontvanger 1 schakelt de CV-ketel AAN en ontvanger 2 opent de klep naar het verwarmingscircuit op betreffende etage.
 3. Vraagt de begane grond ook warmte, dan zal de draadloze thermostaat op die etage ook weer 2 ontvangers aansturen: ontvanger 1 van de draadloze thermostaat op de begane grond schakelt de CV-ketel AAN en ontvanger 2 opent een klep in het verwarmingscircuit van de begane grond.
 4. Is de gewenste temperatuur op de etage en bereikt, dan zal de draadloze thermostaat weer het signaal geven aan de 2 ontvangers en de klep naar het verwarmingscircuit sluiten. De CV-ketel zal nog AAN blijven totdat ook de temperatuur op de begane grond de gewenste waarde heeft bereikt.

Dit systeem kan men over meerdere etages installeren en werk alleen op het AAN/UIT contact van de CV-Ketel (en dat zit op iedere moderne ketel: het werkt dus op alle soorten CV-ketels en ook bij stadsverwarming)

Er wordt alleen energie gebruikt als het ook werkelijk nodig is en er wordt geen energie verspilt door etages te verwarmen als dat niet gewenst wordt.
Het Heatnet systeem is:

 • Energiebesparend
 • Comfortverhogend
 • Betrouwbaar
 • Met een minium aan onderdelen voordelig aan te leggen

Onze monteurs kunnen de installatie voor u verzorgen.

 

Keuze uit 3 Thermostaat modellen

Heatnet Etageregeling
Heatnet Etageregeling
Heatnet Etageregeling
2HEAT-RF-Exclusiv2HEAT-RF-Optima2HEAT-RF-Exclusiv-Compact
Allen leverbaar met meer dan 1 ontvanger

Om het systeem storingsvrij te laten verlopen adviseren we om en bypass-ventiel (AVDO, overdrukventiel) te laten opnemen in het circuit.

Vraag NU een offerte voor uw situatie: info@heatnet.nl en bespaar direct na de installatie.

Situaties voor en na de installatie

VOORNA
Begane grond
1e etage
2e etage
Deze regeling is op alle CV-ketels aan te sluiten: deze hebben altijd een AAN/UIT contact. Of het ook in uw situatie mogelijk is, hangt sterk af van de loop van de leidingen: is er een duidelijke scheiding tussen de gedeelten (etafges) te ontdekken in het gehele verwarmingscircuit, dan is het zeer eenvoudig en voordelig op te lossen.
Maar ook bij complexere leidingsystemen zijn altijd wel punten te vinden waar 2-weg-kleppen een deel van het circuit openen/sluiten.

Bekijk dus in uw situatie de loop van de leidignen, beschouwd vanuit de CV-ketel: hoe lopen de leidigen naar de begane grond en/of de etage(s).
Als u ons een schetsje stuurt van uw situatie maken wij graag een voorstel voor een eneregiebesparende, comfortabele etageregeling.