Kostenbesparende zoneregeling voor meerdere te verwarmen ruimten
Geschikt voor cv-ketel en stadsverwarming
Verschillende mogelijkheden voor verschillende toepassingen
- Definieer eerst wat u wenst: in welke ruimten wenst u onafhankelijk van elkaar de temperatuur te regelen?
Dat kunnen ook ruimten zijn die op een andere etage zijn gelegen: u kunt etages onafhankelijk van elkaar regelen en op die etages eventueel ook nog de diverse ruimten. - Bestaat de huidige situatie uit een vloerverwarming + radiatoren of alleen uit radiatoren: er zijn diverse combinaties mogelijk. Wij leveren zoneregelingssystemen voor zowel vloerverwarming als radiatoren (of combinaties daarvan). Op zich is er geen enkele belemmering.
- Bepaal in hoeveel zones u de gehele installatie wenst te verdelen.
Een ZONE kan bestaan uit een gehele etage, enkele ruimten of een gedeelte van een ruimte. Hoeveel groepen vloerverwarming in een zone liggen of hoeveel radiatoren er in een ruimte zijn is op zich niet zo van belang.
Wanneer u bijvoorbeeld boven en beneden (of nog meerdere etagfes) onafhankelijk wenst te regelen zijn dat 2 of meerdere zones (afhankelijk van het aantal etages) - Is er ook een hout- of gaskachel of open haard aanwezig?
- In dat geval is het zinvol om de situatie beneden en boven onafhankelijk van elkaar te regelen.
U hebt en dan beneden warm gestookt met de gas- of houtkachel (of open haard) en boven is het ook nog behaaglijk. - Wilt u op de verdieping waar de gas- of houtkachel staat, bij een situatie met vloerverwarming, ook nog de vloer op temperatuur houden terwijl de gas- of houtkachel brandt, dan zijn daarvoor ook nog mogelijkheden.
- In dat geval is het zinvol om de situatie beneden en boven onafhankelijk van elkaar te regelen.
- Of een etageregeling in uw situatie ook aangebracht kan worden, is geheel afhankelijk van het feit hoe de cv-leidingen vanaf de CV-ketel momenteel lopen naar de diverse etages en/of ruimten die u onafhankelijk van elkaar wilt regelen.
In veel bestaande situaties lopen die leidingen zo willekeurig dat er geen touw aan vast te knopen is.- Ter vergelijking: u kent ongetwijfeld de situatie bij de elektriciteitsvoorziening in de woning: deze is keurig in groepen verdeeld.
Gebeurt er iets in bijvoorbeeld de keuken, dan zal de rest van de woning nog gewoon van elektriciteit worden voorzien (tenzij de hoofdschakelaar het begeven heeft). Wanneer dus in één groep iets gebeurt heeft dat veelal geen invloed op de andere groepen.
Bij een verwarmingsinstallatie ligt dat totaal anders. In de regel wordt deze vanuit één centraal punt aan/uit geschakeld door de kamerthermostaat. Is het in de ruimte waar die thermostaat hangt op temperatuur, dan zal de CV-ketel “uit” worden geschakeld en zal er geen mogelijkheid meer zijn om andere ruimten nog van warm water voor de radiatoren of vloerverwarming te voorzien.
- Ter vergelijking: u kent ongetwijfeld de situatie bij de elektriciteitsvoorziening in de woning: deze is keurig in groepen verdeeld.
- Onze oplossing is om in het cv-leidingennet eigenlijk ook groepen (circuits, zones) te maken die onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden.
Wanneer er in één circuit (zone) warmte gevraagd wordt, zal de CV-ketel “aan” geschakeld worden en zal door de stand van kleppen in het leidingennet het warme water alleen naar die ruimte worden geleid, die ook warmte vraagt. Door andere kleppen gesloten te laten, wordt geen warm water (energie !!) verspild door ruimten die geen warmte vragen ook nog eens te verwarmen. - Definieer dus eerst:
- Het aantal zones waarbinnen u de temperatuur onafhankelijk van elkaar wilt regelen
- Het aantal etages
- Het aantal ruimten
- de loop van de cv-leidingen in uw woning (het kan zijn dat deze zo onlogisch zijn aangelegd, dat een gedeelte mogelijk vervangen moet worden om de juiste situatie te verkrijgen)
- Betreft het een situatie met alleen vloerverwarming, alleen radiatoren of een mix van deze systemen