Open haard

Herkenbare situatie?

Is volgende voor u een herkenbare situatie:

  • u hebt een open haard of hout(of gas)kachel in combinatie met een vloerverwarming en radiatoren op de bovenverdieping(en). Het geheel wordt geregeld door een kamerthermostaat, die alles nauwkeurig in de gaten houdt. 
  • Zodra u echter de open haard of houtkachel gaat stoken, is het binnen de kortste keren lekker warm in de kamer, maar in de kamers op de bovenverdieping en de rest van de woning worden de radiatoren niet meer warm. ook de vloerverwarming slaat af. Een veel voorkomend probleem bij de combinatie van open haard/houtkachel en vloerverwarming. 
  • Hoe zou dit op de meest eenvoudige (en betaalbare) manier opgelost kunnen worden? 

GEEN weersafhankelijke regeling !

Vaak wordt bij de vraag naar een onafhankelijke regeling voor meerdere vertrekken door de installateur een “weersafhankelijke regeling” geadviseerd.

Dat is het “toverwoord” wat veelvuldig wordt toegepast en veelal geen deugdelijke oplossing biedt.
Ons inziens een totaal overbodige uitgave, die geen oplossing biedt voor hetgeen wordt gewenst: een separate regeling voor meerdere vertrekken (al dan niet voorzien van vloerverwarming en/of radiatoren) 

Het is o.i. van geen enkel belang wat de heersende buitentemperatuur is, als u het in de woning behaaglijk warm wilt stoken. Of het nu -10 oC. of +10oC. is: u wilt binnen in alle vertrekken, naast de ruimte waar u de open haard/houtkachel stookt, een behaaglijk klimaat creëren.Nadelen weersafhankelijke regeling. U laat op advies van uw installateur een weersafhankelijkke regeling  installeren, maar beseft u dan ook dat:

  • Deze is fors duurder dan een thermostatische regeling.
  • Deze duurder in gebruik is dan een thermostatische regeling.
  • Deze moeilijker te bedienen is. Behalve dat ze tegenwoordig altijd digitaal zijn, is het bepalen van de juiste stooklijn per definitie niet gemakkelijk.
  • En: omdat woningen meestal niet (goed) waterzijdig ingeregeld zijn, en omdat het dan nog moeilijker is om de goede stooklijn te bepalen, worden weersafhankelijke regelingen vaak geplaatst in combinatie met thermostaatkranen op de radiatoren. De stooklijn wordt dan hoger ingesteld, waarna de thermostaatkranen de te warme vertrekken moeten terug regelen. Deze verkeerde toepassing van thermostaatkranen is duurder in aanschaf, en kost ook nog eens extra energie. Men beweert vaak (graag!) dat een weersafhankelijke regeling zuiniger stookt dan een thermostatische. Dit is echter niet juist. 
  • Weersafhankelijke regelingen kunnen ’s nachts niet ‘uit’ gaan, maar gaan over op een lagere stooklijn. Het water wordt dan minder warm, maar de cv blijft wel de hele nacht branden! Dit is een groot nadeel, dat alle vermeende voordelen ruimschoots overschaduwt. Derhalve is er maar één conclusie mogelijk: een weersafhankelijke regelaar gebruikt meer gas dan een thermostatische.
  • Waarom zou u de temperatuur binnen afhankelijk laten zijn van de temperatuur buiten? Het is toch totaal niet van belang of het buiten koud of nog kouder is? U wilt het binnen lekker warm hebben (en dan graag nog in de ruimten, die u warm wilt en niet in ruimten waar u niet aanwezig bent)
  • In de combinaties vloerverwarming – radiatoren wordt vaak ten onrechte een (kostbare en energieverslindende) weersafhankelijke regeling geadviseerd.

TIP !

Hebt u in één ruimte radiatoren (met thermostatische kranen) en vloerverwarming en wordt uw vloerverwarming niet goed warm?

Zet dan temperatuur op de thermostaatkranen op de radiatoren lager dan de kamerthermostaat!

Het kan voorkomen dat de radiatoren de ruimte al op temperatuur brengen en de CV-ketel uitschakelen, terwijl de vloer nog niet op temperatuur is.

De vergelijking met elektriciteit

Bij een elektrische installatie zijn we gewend. dat we op iedere plek in de woning bijvoorbeeld de lampen kunnen aan/uit schakelen.
We zijn gewend dat een elektrische installatie onderverdeeld is in groepen: als we op een willekeurige plaats in de woning het licht uit doen gaan niet alle lampen in het hele huis uit……
Of: als er in één van de groepen een kortsluiting is, blijven de overige groepen nog gewoon functioneren.

Bij een “water-verwarmingsinstallatie” blijkt dat opeens niet te kunnen: bij de aanleg van soort installaties wordt het leidingenstelsel vaak niet in groepen verdeeld en wordt de complete verwarming vanuit één punt aan/uit geschakeld (de kamerthermostaat).
Eigenlijk een zeer onlogische situatie !!

Als we het leidingenstelsel van de verwarming even vergelijken met onze elektrische installatie, dan zou dat dus inhouden, dat wanneer we in de woonkamer het licht uit doen, in het hele huis geen verlichting meer mogelijk zou zijn……

Bij een verwarming doen we zoiets onlogisch wel: de kamerthermostaat schakelt de warmwatervoorziening van de CV-ketel (of stadsverwarming) uit en de overige verwarmingspunten (radiatoren) kunnen ook niet meer warm worden. 
In vergelijking met de elektriciteit in ons huis: met één schakelaar (bij verwarming dus de kamerthermostaat) zet je dus ook de “hoofdschakelaar” (de toegang van warm water vanuit de CV of stadsverwarming) uit.

Het ei van Columbus….

Onze oplossing is gebaseerd op het creëren van een aantal groepen in het leidingenstelsel van de verwarming, die onafhankelijk van elkaar, ook de toevoer van warm water in die groep schakelen.

Vanuit bijvoorbeeld ieder etage (of aantal ruimten) die u onafhankelijk wilt regelen, schakelt u ook de warm water toevoer vanuit de CV aan/uit.

Eigenlijk een zeer voor de hand liggende oplossing, die ook goed functioneert, maar waar de installateur vaak met moeilijke (en bovenal dure) oplossingen komt zoals weersafhankelijke regelingen.

Als we zo’n weersafhankelijke regeling even vergelijken met onze elektriciteitsinstallatie, zou dat het volgende opleveren. Die regeling “kijkt” of het buiten licht of donker is. Is het buiten nog licht dan kan de lamp maar een beetje aan en is het donker dan kan de lamp helemaal aan.

Een weersafhankelijke regeling meet de temperatuur buiten en daarop gebaseerd regelt deze uw verwarmingsinstallatie zo dat er water van lagere of hogere temperatuur wordt aangeboden……

O.i. is het totaal onbelangrijk welke temperatuur het buiten is: we willen het binnen behaaglijk warm stoken, liefst op iedere plaats in de woning.

Een weersafhankelijke regelingen is absoluut niet het middel om allerlei regelproblemen met verwarming in de woning op te lossen. 
Er zijn dan ook andere, per saldo voordeliger, oplossingen waarmee u echt energie bespaart! 


Waarom adviseert de installateur deze dan niet?

Onkunde, gebrek aan goede voorlichting, plus de verkoop van een weersafhankelijke regeling levert hem meer op!

Als consument bezoekt u dit soort websites en informeert u zich over de laatste mogelijkheden en producten. Menig installateur neemt daarvoor niet de tijd: u bent mogelijk al beter geïnformeerd dan uw “vakman”, die nog teert op in het verleden verkregen informatie.

De oplossing die Heatnet u biedt

Unieke energiekostenbesparende regeling op basis van een draadloze thermostaat voorzien van 2 ontvangers voor:

  • Onafhankelijke temperatuurregeling van verschillende etages
  • Onafhankelijke regeling vloerverwarming – radiatoren
  • Onafhankelijke regeling werk/praktijkruimte – woonvertrekken
  • Geschikt voor cv-ketel, warmtepomp en stadsverwarming en voor diverse combinaties: vloerverwarming-radiatoren, radiatoren – radiatoren, houtkachel en verwarming van andere vertrekken etc.

In de regel wordt in een woning de temperatuur geregeld d.m.v. één thermostaat die in de woonkamer wordt geïnstalleerd.

Is die ruimte op temperatuur, dan wordt ook de toevoer van warm water naar de overige verdiepingen afgesloten (en heeft men bijvoorbeeld op de bovenverdieping geen mogelijkheid meer om te verwarmen)

Regelmatig worden we geconfronteerd met de wens om op één CV-ketel (of aansluiting op de stadsverwarming) in diverse ruimten de warmtevraag onafhankelijk van elkaar te kunnen regelen.

De Heatnet oplossing voor een betaalbare, onafhankelijke regeling van vloerverwarming en/of radiatoren bestaat uit:

  • 2 x draadloze thermostaat met 2 ontvangers
  • 2 x elektrisch bedienbare afsluiters in de aanvoerleiding van het circuit van de radiatoren en in de aanvoerleiding van de vloerverwarming
Optima thermostaat met meerdere ontvangers

Voorwaarde is dat het leidingennet vanaf de CV-ketel zodanig is aangelegd dat er meerdere circuits lopen, waarop de radiatoren en/of de vloerverwarming zijn aangesloten.

Indien er één leiding door de woning loopt die diverse etages voedt, zal het van de situatie afhangen of deze oplossing mogelijk is.

Het kan voorkomen dat er nog een extra bypass in het circuit opgenomen dient te worden (afhankelijk van type ketel)

Werking van dit systeem

  • De draadloze thermostaat op bijvoorbeeld de benedenverdieping bedient een elektrisch bedienbare afsluiter (kraan) gemonteerd in de toevoer van de verdeler voor de vloerverwarming.
  • Eén ontvanger, afgestemd op deze thermostaat geeft een signaal aan deze elektrisch bedienbare klep (230 Volt)
Optima thermostaat stuurt meerdere ontvangers aan, waardoor meerdere functies in éénmaal aangestuurd kunnen worden: CV-ketel + klep in een leiding
  • Tegelijkertijd stuurt die thermostaat ook een ontvanger, waarmee een signaal aan de CV-ketel wordt gegeven en deze aanschakelt.
  • Warm water vanuit de CV-ketel zal nu stromen via de geopende klep op de verdeler van de vloerverwarming, naar de vloerverwarming. Dit is in de regel een apart circuit wat via een eigen circulatiepomp het warme water in de vloer laat circuleren.Omdat de elektrisch bedienbare klep in het circuit van de radiatoren (op dezelfde of andere etage) gesloten blijft, zal dat circuit niet worden voorzien van warm water en blijven de radiatoren aangesloten op dat circuit koud.
  • De ontvanger van de elektrisch bedienbare klep in de aanvoerleiding naar de radiatoren EN naar de ontvanger bij de CV-Ketel (of unit van de stadsverwarming) waardoor de CV wordt aangeschakeld.
  • Als de draadloze thermostaat op de verdieping (of praktijk of werkruimte !!) een warmtevraag constateert, zal een signaal worden gegeven aan: De draadloze thermostaten bedienen dus EN de elektrische bedienbare klep voor de radiatoren en/of vloerverwarming EN de CV (zonder extra relais etc. te monteren)

Hierdoor kunnen meerdere circuits onafhankelijk van elkaar geschakeld worden, waardoor u bijvoorbeeld een praktijkruimte onafhankelijk kunt schakelen van een woonruimte of op diverse etages (or ruimtes) onafhankelijk van elkaar de gewenste temperatuur kunt regelen. De circuits werken totaal onafhankelijk van elkaar en sturen ook onafhankelijk van elkaar de CV-ketel aan.