Wat is…

Etageregeling is een kostenbesparende temperatuurregeling voor op meerdere etages te verwarmen ruimten
Geschikt voor cv-ketel, warmtepomp en stadsverwarming

Op deze pagina krijgt u antwoord op de volgende vragen:

 • Wat is een etageregeling?
 • Hoe weet ik of een etageregeling voor mij interessant is?
 • Waarmee moet ook rekening gehouden worden?
 • De installateur geeft aan dat de situatie “in balans” is. Waarom is de temperatuur binnen een woning huis per definitie niet in evenwicht
 • Waaraan moet een etageregeling voldoen?

Een etageregeling is een systeem waarmee het mogelijk wordt om in diverse etages en ruimten van uw woning, kantoor etc. te temperatuur onafhankelijk te regelen.

De temperatuur in diverse ruimten is dan onafhankelijk van externe omstandigheden, zoals tijd, zon, regen, sneeuw, wolken, wind etc.
Het stelt u in staat om verschillende temperaturen in verschillende delen van het huis, kantoor etc. op verschillende gewenste tijdstippen in te stellen.

Op elke etage, in elke gewenste zone kan een eigen klimaat worden gecreëerd.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om een aantal kamers koeler of warmer dan andere (individuele voorkeuren), en het is ook mogelijk om om verschillende temperaturen in te stellen die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld of de ruimte bezet is of niet.Een “zone” kan bestaan uit: Een etage. een aantal ruimten die u gelijk in temperatuur wilt houden, een aantal groepen op de verdeler van de vloerverwarming, die u onafhankelijk van elkaar wilt regelen, Slaapkamers, badkamers, kinderkamers, een kelder, een zolder, etc.

Kortom ruimten die u onafhankelijk van elkaar wilt verwarmen (of juist niet wilt verwarmen)

Hoe weet ik of een zoneregelingsysteem voor mij intreressant is?

Indien het antwoord op ten minste enkele van de volgende vragen “ja” is, dan kan een zoneregelingssysteem voor u interessant zijn:

 • Heeft uw huis te hebben meerdere etages?
 • Heeft uw huis niveaus die geheel of gedeeltelijk onder de grond liggen?
 • Zijn sommige kamers in uw huis merkbaar koeler of warmer in een bepaald seizoen of tijdstip van de dag?
 • Heeft u kamers die zelden worden gebruikt?
 • Heeft u familieleden die het in hun kamer warmer of kouder willen?
 • Heeft u een kantoor aan huis?
 • Maakt u gebruik van bijvoorbeeld een hout- of gaskachel in de ruimte waar u de centrale regeling (kamerthermostaat) hebt hangen ?

Waarmee moet ook rekening gehouden worden?

De warmteverdeling in een woning wordt beïnvloed door vele statische en dynamische factoren, zoals bijvoorbeeld: Wanden, plafonds en ramen, de mate van isolatie

Hoe de ruimten zijn gelegen: een ruimte gelegen op het zuiden is meestal warmer, een kamer gelegen op het westen kan resulteren in een iets warmer ruimte in de avond, een kamer gelegen op het noorden, zal geen invloed hebben van de instraling van de zon.

De weersgesteldheid. Is het bewolkt: wolken in de lucht maken dat er minder zonnestraling geabsorbeerd door de muren en het dak. Wind en regen kunnen ook van invloed zijn op het klimaat in de woning.

De luchtvochtigheid is ook geen onbelangrijke factor. De kwaliteit van het leidingwerk in de woning: hoe lopen de leidingen, hoe dik zijn de leidingen (te dunne leidingen zijn er de oorzaak van, dat te weinig warm water in een radiator of vloerverwarming wordt aangevoerd)

Kortom er zijn diverse factoren die van invloed kunnen zijn op de temperatuur in diverse ruimten en etages van uw woning. De installateur of bouwer van de woning heeft aangegeven dat het huis in ‘evenwicht’ (balans) is Zeker, voor de bepaalde tijd van de dag, de omgevingstemperatuur, het weer en het seizoen zal op een bepaald moment alles “in balans” zijn.

Waarom is de temperatuursituatie in een woning niet in balans?

Maar een huis is fundamenteel niet in balans: er zijn veel factoren die daarop van invloed zijn. Elke woning met één enkele thermostaat (meestal opgehangen in de woonkamer) is per definitie niet in balans.

Hoe werkt de conventionele (kamer)thermostaat?

De thermostaat reageert op de verandering van de temperatuur op de locatie waar deze is geïnstalleerd. Meestal is de woonkamer of hal ergens in het midden van het huis.

Stel dat bij het verwarmen van de plaats waar de thermostaat hangt de temperatuur stijgt boven de ingestelde temperatuurwaarde (bijvoorbeeld 20 graden C.).
De thermostaat zal dan reageren met het uitschakelen van de CV-ketel (of het sluiten van de centrale klep bij de stadsverwarming)
Er wordt niet meer verwarmd met het gevolg dat de temperatuur in die ruimte langzaam begint te dalen.
Zodra de temperatuur onder de ingestelde waarde daalt, zal de thermostaat de CV-ketel of stadsverwarming waar “aan” schakelen.

Iedere thermostaat reageert niet precies bij de ingestelde waarde, maar bij waarden die net boven of beneden die waarde liggen. De temperatuur zal een beetje boven de ingestelde temperatuur stijgen en iets dalen onder de ingestelde temperatuur. Dit om het constant starten en stoppen van de CV-ketel of stadsverwarming te voorkomen.
Dit noemt men de “hysteresis” (ook differentie)

De temperatuur in andere ruimten van de woning reageert totaal anders dan die in de woonkamer, waar dus de centrale regeling hangt.
Zo’n ruimte kan op het zuiden liggen en door inval van de zon kan het daar te warm zijn terwijl het in de woonkamer te koel is.
Is het in de woonkamer voldoende opgewarmd, dan zal de CV-ketel of stadsverwarming geen warm water meer produceren (of doorlaten) naar andere ruimten, waardoor het daar mogelijk sneller afkoelt.
Die situatie wordt nog verergerd als in de woonkamer gebruik wordt gemaakt van meerdere warmtebronnen, zoals een open haard, hout- of gaskachel.

De ruimte waarin de centrale regeling hangt zal snel op temperatuur komen en boven (of elders in de woning) zal het al snel onbehaaglijk worden.
Dat is ook een bekend verschijnsel bij toepassing van vloerverwarming: in de woonkamer is het behaaglijk, terwijl het elders in de woning al snel te koud wordt.
Dat ligt niet aan de vloerverwarming, maar aan de regeling.

Waarom is de temperatuur binnen een woning huis per definitie niet in evenwicht?

Er zijn een aantal maatregelen, die genomen kunnen worden om het probleem van “te warm beneden en te koud boven” te verzachten (zoals weersafhankelijk regelen), maar geen van die maatregelen kan het probleem echt goed voorkomen, zo lang er één punt in de woning is waar de temperatuur wordt gemeten en waarop de CV-ketel of stadsverwarming wordt geregeld.

Het verbeteren van de isolatie in diverse ruimten biedt veelal geen bevredigende oplossing. Dit kost veel geld. Bovendien kan dit ook het probleem vergroten in plaats verminderen, omdat in een ruimte ook nog eens warmte wordt geproduceerd door diverse apparatuur, zoals keuken, kantoor aan huis, of een woonkamer met een grote TV.
Waaraan moet een zoneregelingssysteem voldoen?

Bij het bepalen van het juiste etageregeling voor uw situatie zijn volgende punten van belang:

 • In welke ruimten (zones: combinatie van ruimten) wilt u de temperatuur onafhankelijk van elkaar regelen?
 • U bepaalt het aantal zones, die onafhankelijk van elkaar geregeld dienen te worden

HOE wilt u die regeling bedienen?

 • Met bedrade thermostaten (de thermostaten zijn via draden vanuit alle punten waar ze zijn opgehangen/geplaatst met de CV-ketel verbonden
 • Met draadloze thermostaten: in een bestaande woning de meest eenvoudige oplossing (de diverse draadloze thermostaten beïnvloeden elkaar niet)
 • Moet het etageregeling te bedienen zijn via WIFI met uw smartphone of tablet, zodat u op afstand de temperatuur in de diverse ruimten van uw woning/kantoor kunt regelen?
 • Is het bestaande leidingsysteem geschikt om in diverse zones verdeeld te worden?
 • Vaak is het bestaande leidingennet zeer onlogisch aangelegd. In de loop der tijd legt men allerlei leidingen aan, waardoor zelfs een scheiding boven/beneden al moeilijk, maar meestal niet onmogelijk, wordt.
 • Een schets hoe de leidingen in de woning lopen biedt dan meestal wel inzicht en uitkomst: hoe worden de radiatoren (of vloerverwarming) in de diverse ruimten van warm water voorzien, gezien vanuit de CV-ketel.
 • Praktisch nooit komt een verdeling beneden/boven voor, dus moeten er kleppen geplaatst worden om het water vanuit de CV-ketel (of stadsverwarming zo te leiden dat het circuleert in een bepaald gedeelte van de verwarmingsinstallatie.
 • Dat is mogelijk door kleppen te plaatsen, die op afstand bediend (open/sluiten) worden.

Wat is de verwarmingsbron:

 • de CV-ketel of stadsverwarming? Met name bij stadsverwarming is de regeling meestal eenvoudiger, dan bij een CV-ketel. Dit omdat de stadsverwarming niet “aan” gezet hoeft te worden: er is altijd warm water met een goede druk en temperatuur aanwezig om de ruimten goed te kunnen verwarmen. Het “probleem” is alleen, dat er maar één centrale klep wordt geschakeld, die bediend wordt door een kamerthermostaat. Die klep sluit dan de totale aanvoer van warm water voor verwarming af, waardoor het elders in de woning te koud kan worden, wanneer de woonkamer op de gewenste temperatuur is. Door het plaatsen van o.a. een klep(of kleppen) is al snel een verbetering van de situatie te verkrijgen.
 • Bij de CV-ketel dient, naast het openen of sluiten van een klep (of kleppen) ook de CV-ketel zelf aangestuurd te worden (aan/uit of modulerend)
 • Dat maakt de situatie complexer, maar zeker niet onmogelijk!
 • Weersafhankelijk regelen of regelen met een zogenaamd “slimme” thermostaat levert in dit soort situaties echt niets op (alleen een hoger energieverbruik!)
 • Wij adviseren nooit om zogenaamd “slimme” thermostaten toe te passen! Het enige “slimme” wat er aan een dergelijke thermostaat is, is de marketing om er zoveel mogelijk van te verkopen: ze voegen echt niets toe aan de verbetering van het klimaat in de woning, omdat ze maar één ding doen: de ketel aan/uit zetten ! In zones verdelen van de woning is veelal onmogelijk. Wilt u met het zone- of etageregeling ook nog andere zaken regelen, zoals verlichting, alarm etc.? Vaak wil men van alles aan elkaar koppelen, maar vraagt u zich af: heeft het zin en wat is de investering? O.i. heeft het regelen van de verwarming in diverse ruimten weinig te maken met het schakelen van de verlichting…… Iedere etage- of zoneregeling werkt op elke CV-ketel. (op het aan/uit contact)
 • Echter, niet iedere thermostaat, die nu wordt toegepast is geschikt om in een etageregeling opgenomen te worden.
 • Meestal zijn het thermostaten, die alleen maar geschikt zijn om 24 Volt te schakelen en kunnen ze geen klep van 230 Volt schakelen.
 • Wij passen daarom alleen maar 230 Volt onderdelen toe. Die spanning in elk huis in elke wand aanwezig is en 24 Volt is nooit standaard in een woning aanwezig, maar moet altijd via adaptertjes “gemaakt” worden. (hetgeen alles vaak complexer en duurder maakt) In het kort een toepassing van een thermostaat met meerdere ontvangers

In het kort een toepassing van een thermostaat met meerdere ontvangers

Voor het bedienen van diverse functies met één (draadloze) thermostaat, passen wij thermostaten toe met meerdere ontvangers.
Door meerdere ontvangers op één thermostaat af te stemmen kan tegelijk bijvoorbeeld een klep (230 Volt) EN de CV-ketel (zwakstroom, maakcontact) worden geschakeld. 
Ook kunnen eventueel door het inzetten van meerdere ontvangers (waarop weer kleppen zijn aangesloten) meerdere kleppen tegelijk worden geregeld. 
Geen enkele andere fabrikant biedt draadloze thermostaten met meerdere ontvangers aan. 
Juist die mogelijkheid biedt ongekende oplossingen voor zoneregeling.

Tevens bieden wij oplossingen aan door gebruik te maken van stelmotortjes (om een klep te openen of te sluiten) met eindcontact. Het contact, waarmee de CV-ketel “aan” geschakeld kan worden, wordt pas gemaakt als het motortje de klep 100% geopend heeft: ook dat biedt vele mogelijkheden en voorkomt storingen in de CV-ketel.

De situatie op beide etages is in evenwicht: de temperatuur is boven en beneden hetgeen ingesteld is op de thermostaatBOVEN is de temperatuur gedaald en er wordt warmte vanuit de CV-ketel gevraagd

 • De thermostaat zendt een signaal naar de twee ontvangers gekoppeld aan deze thermostaat. ontvangers
 • Ontvanger 1 bedient de CV-ketel en schakelt deze aan
 • Ontvanger 2 opent een klep in het circuit met radiatoren (of vloerverwarming) en het warme water zal alleen naar de bovenetage worden geleid (de klep in het beneden-circuit blijft gesloten)

BENEDEN is de temperatuur ook gedaald en er wordt warmte gevraagd:

 • De thermostaat beneden zendt een signaal naar de beide ontvangers
 • Ontvanger 1 bedient de CV-ketel: deze is al aan en blijft dus aan.
 • Ontvanger 2 opent een klep in het circuit beneden met radiatoren (of vloerverwarming)
 • Het warme water vanuit de CV-ketel circuleert nu ook beneden door de radiatoren (of vloerverwarming)

BOVEN is de gewenste temperatuur bereikt:

 • De thermostaat zendt een signaal naar beide ontvangers
 • Ontvanger 1 zou de CV-ketel uit moeten zetten, maar deze blijft aan, omdat beneden nog warmte gevraagd wordt.
 • Ontvanger 2 sluit de klep in het circuit boven, waardoor er alleen nog warm water circuleert in het benedencircuit.

BENEDEN wordt ook de gewenste temperatuur bereikt:

 • De thermostaat beneden zendt een signaal naar beide ontvangers (gekoppeld aan deze thermostaat)
 • Ontvanger 1 bedient de CV-ketel en schakelt deze uit.
 • Ontvanger 2 sluit de klep in het circuit naar beneden

De situatie is weer in evenwicht: beide etages zijn op de gewenste temperatuur